sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Lappalaiskoirien luonnetestiä katsomassa

Lappalaiskoirat ry:n Oulun alaosasto järjesti virallisen luonnetestin tänä viikonloppuna Haukiputaalla. Eilen kun olisi ollut kiva (ei märkä) keli niin en päässyt paikalle, tänään sen sijaan satoi (ja tuuli) enemmän ja vähemmän koko päivän. Mutta niin sitä vain seisoin sateenvarjon alla koko päivän koirien suorituksia katsomassa. Enkä edes etukäteen tiennyt mitä koiria siellä oli, joten kaverikoiria en mennyt sinne katsomaan. Sen toki tiesin, että koko viikonloppu oli saatu hienosti täyteen lappalaiskoirista (ei ollut ruotsinlapikoita). Koska satoi niin kamera oli visusti autossa koko päivän, kännyllä otin pari epämääräistä otosta.


Tuli käytännössä nähtyä, että loppupisteet eivät paljoakaan koirasta kerro (vaan ne osa-alueet - joita niitäkään en ehkä itse osaisi oikein "suomentaa"). Koirien reaktioita oli kiva seurata ja todella hyvää antia sai kun kuunteli tuomareiden loppupuheenvuorot kunkin koirakon jälkeen (tosin vitsit alkoivat loppupäivästä toistaa itseään, mutta toki ne kyseiselle koirakolle tulivat ensimmäistä kertaa). 

Päivän aikana tuli ihmeteltyä muun muassa sitä, kuinka "pahoja" juttuja koirien piti käydä nuuskimassa tilanteen jälkeen. Kun moni oli vähän kuin evvk ja sitä kosketusreaktiota sai odottaa ja odottaa (osasin samaistua tilanteeseen kun tuli mieleen Merri MH-testissä kun sitä ei ne kummitukset kiinnostaneet yhtään, söi heinää ja kummasteli miks mä halusin sen "moikkaavan" kummituksia).

Samalla tuli mietittyä mitenkähän Kiki reagoisi eri asioihin ja milloinkahan sen veisi testiin. Ehkä sitten vuosien päästä kun Oulussa on seuraava lappalaistesti? 

Sattuipa sitten just äskön iltalenkillä seuraavaa: Kiki havaitsi risteyksen toisella puolen maassa olleen kolmion mallisen tietyvaroitusmerkinnän. Joka oli todella paha. Ei oltu menossa siihen suuntaan kun olin kääntymässä vasemmalle, mutta päätin käydä koiran kanssa katsomassa sen mörön. Kävelin suoraan "mörön" luo. Kiki tuli sinne myös ja kun mä koskin liikennemerkkiin niin Kiki kävi haistamassa sitä eikä ollut sen jälkeen moksiskaan. (ehkä siinä haistelussa on joku juoni kuitenkin) tuon jälkeen koira ravisteli itsensä ja me palattiin sille reitille mille olin alunperinkin menemässä. Hetken päässä tuosta tien varrella näkyi lisää normaalista poikkeavia esinetä eli jotain tietyökartioita. Ihan selvästi koira "merkkasi" ne muttei sanonut mitään eikä muuttanut kulkuaan niiden vuoksi. 

Ei kommentteja: